De zorgen over de politieke toekomst van Griekenland zorgen ook woensdag voor onrust op de financiële markten. De rente op Griekse staatsobligaties loopt hard op, terwijl de aandelenbeurs in Athene opnieuw in het rood staat.
Het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen in Griekenland leidt tot een ware uitverkoop op de aandelenbeurs in Athene. Beleggers vrezen de gevolgen van een mogelijke stembusoverwinning van de radicaal-linkse partij Syriza.
De Griekse beurs stond woensdag in de ochtendhandel op een verlies van bijna 1 procent, nadat dinsdag al 13 procent werd ingeleverd. Dat was het grootste verlies sinds 1987. Zelfs in de donkerste dagen van de schuldencrisis van de afgelopen jaren ging de Griekse beurs niet in één keer zo hard omlaag.
De Griekse regering stelde maandag voor om het parlement al op 17 december te laten beginnen met de aanwijzing van een nieuwe president van Griekenland, in plaats van eind februari.
Die aanwijzing dreigt een struikelblok te worden voor de regering, die de steun van 25 oppositieleden moet zien te verwerven bij de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Als dat niet lukt, moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.
Rente loopt op
De angst voor nieuwe politieke onrust in het kwetsbare euroland joeg ook de rente op Griekse staatsleningen op. Het rendement op tienjarige leningen steeg woensdag naar 8,4 procent, tegen 7 procent eind vorige week.
De rente op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar het betreffende schuldenpapier.
De zorgen over Griekenland blijken nog duidelijker uit de sterke stijging van de rente op korte leningen. Het rendement op leningen voor drie jaar liep op tot 9,4 procent en kwam daarmee op het hoogste peil sinds Griekenland aan het financiële infuus van de eurolanden en het IMF werd gelegd.
De rente op korte leningen is normaal gesproken lager dan die op langere leningen. Dat die situatie in Griekenland nu is omgekeerd, kan erop wijzen dat investeerders zich zorgen maken over de mogelijkheid van het land om op korte termijn aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.
Nederlandse rente daalt verder
De onrust rond Griekenland zorgde voor een sterkere vraag naar veiliger geachte Noord-Europese obligaties. De Duitse rente zakte daardoor woensdag naar het historisch lage peil van 0,68 procent. De rente op tienjarige Nederlandse staatsobligaties zakte in de ochtendhandel tot 0,8 procent. Dit rendement daalde in oktober voor het eerst onder de grens van 1 procent en bedroeg aan het begin van het jaar nog 2,2 procent.
De lage rente is goed nieuws voor de overheid, die hierdoor goedkoop geld kan lenen. Tegelijkertijd zet de dalende rente echter de dekkingsgraad van pensioenfondsen verder onder druk.
Italiaanse, Spaanse en Portugese leningen waren in navolging van die van Griekenland juist minder in trek. De Spaanse rente steeg naar 1,9 procent, de Italiaanse kwam uit op 2,1 procent en het rendement op tienjaarsleningen van Portugal liep op naar bijna 3 procent. Daarmee zijn de rentes van die Zuid-Europese landen overigens nog ver verwijderd van de pieken die tijdens de schuldencrisis werden bereikt.
Peilingen: overwinning Syriza
Opiniepeilingen wijzen momenteel op een overwinning van Syriza, dat de onderhandelingen met de geldschieters van Griekenland, de eurolanden, ECB en het IMF, wil heropenen. Daardoor bestaat de vrees dat Griekenland weer op ramkoers komt te liggen met die zogeheten trojka, met alle mogelijke nadelige gevolgen van dien.
Premier Antonis Samaras hoopt met de vervroegde aanwijzing van de nieuwe president juist te zorgen voor meer rust in de Griekse politiek. Volgens hem grijpt Syriza die kwestie nu vooral aan om de regering te chanteren.
Econoom Nick Kounis van ABN Amro zei in een reactie dat de somberste scenario's voor Griekenland voorlopig in de kast kunnen blijven. Hij verwacht dat de regering voldoende steun zal vinden, zodat verkiezingen in 2015 kunnen worden voorkomen. Zelfs bij een overwinning van Syriza bij vervroegde verkiezingen zal die partij zich volgens Kounis waarschijnlijk constructiever opstellen dan nu wordt aangenomen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl